Akwukwo nri

A tomato bụ beri, mkpụrụ ma ọ bụ ihe oriri; anyị ghọtara ọgba aghara.

Tomato bụ mkpụrụ nke osisi tomato sitere na ezinụlọ Solanaceae. Osisi ahụ nwere ike ịbụ otu afọ ma ọ bụ nke ọ bụla, na-etolite na mpaghara ebe ugwu nakwa n'ebe ndịda. A na-eto tomato na greenhouses, n'ọhịa, na balconies na ọbụna na windowsill. E nwere ọtụtụ tomato dị iche iche, dị ka tomato dịkarịsịrị ma na-eji ya eme ihe na-edozi ahụ, ihe ịchọ mma na nkà mmụta ọgwụ.

A bit nke akụkọ ihe mere eme

Ala nna nke tomato a na-akpọ South America. A ka na-ahụ ụdị osisi na ọhịa na nke ọ bụla. Na narị afọ nke 16, e webatara tomato na Spain, Portugal, Italy, France na mba ndị ọzọ dị na Europe.

Ị ma? Aha tomato sitere na Italian pomo d'oro (na ntụgharị - "apple apple"). Na Aztec, a na-akpọ mkpụrụ ndị a "oke", ebe French na-akpọ aha a dị ka tomato - tomato.

Na Europe, a na-ata tomato dị ka osisi osisi. A na-ekwu ihe eji esi nri tomato na-eji tomato eme ihe na ntụziaka Spanish.

Ihe ndị ọzọ na-ekwu na ala nna tomato bụ Peru, Otú ọ dị, a dịghịzi ama eziokwu a n'ihi ihe ọmụma furu efu. E nwekwara nsụgharị banyere mmalite nke tomato (ma osisi ahụ ma okwu ahụ) site na Mexico, ebe osisi ahụ na-eto eto ma mkpụrụ ya dị obere karịa tomato nke oge anyị maara. Ka oge na-aga, ka ọ na-erule na narị afọ nke 16, a malitere ịmalite tomato na Mexico.

Na narị afọ nke XVIII, e webatara tomato ahụ na Russia (site na Turkey na Romania). Maka oge mbụ o gosipụtara na osisi dị otú a dị ka tomato nwere ike iri ya, site n'aka agronomist A.T. Bolotov. Ruo ogologo oge, a na-ewere tomato dị ka osisi na-edozi osisi na mkpụrụ osisi na-egbu egbu. Osisi ugbua akwukwo nri akwukwo nri di na Crimea. Otu n'ime aha ndị dị ka "eggplant egg", "apple apple", na ọbụna - "wolfberry".

N'oge okpomọkụ nke afọ 1780, Empress Catherine II gbalịrị oge mbụ ụdị mkpụrụ osisi tomato nwere. Ha ghọrọ tomato, nke sitere na Rom dị ka mkpụrụ. N'otu oge ahụ, na mpaghara ndị dịpụrụ adịpụ nke alaeze ahụ, a marala mkpụrụ a ogologo oge, ọ na-etolite na ndịda Russia, na Astrakhan, Georgia, na Tavrida, ma rie ya dị ka ihe oriri. N'ebe ugwu nke Russia, "apple apple" di ka osisi ornamental nwere nkpuru magburu onwe ya.

Ọ dị mkpa! Tomato melite mgbaze na metabolism. Phytoncides dị na ha na-egosipụta mmetụta antibacterial nke tomato.

Tomato: ọ bụ ihe oriri ma ọ bụ mkpụrụ osisi beri?

Tomato bụ osisi zuru ebe nile, ya mere, na mba na omenala dị iche iche a na-ajụkarị ajụjụ akwukwo nri, nkpuru ma ọ bụ beri ma mkpụrụ ya bụ tomato.

Ntak emi ẹkpotde tomato ke berry

Ka anyị gbalịa ịchọpụta ma tomato bụ beri ma ọ bụ ihe oriri.

Otu beri bụ mkpụrụ nke osisi ahịhịa osisi ma ọ bụ osisi shrubby, nke nwere anụ na-amị mkpụrụ na mkpụrụ n'ime. Mkpụrụ tomato ahụ na-ezute nkọwa a, ịbụ mkpụrụ nke osisi herbaceous nke nwere akpụkpọ ahụ dị nro, obere osisi pulp na ọtụtụ mkpụrụ n'ime.

Ọ na-atọ ụtọ ịgụ banyere tomato ndị dị ka yoshta, dogwood, blueberries, viburnum, ọka, barberry, blueberry, chokeberry black, gooseberry, juniper, prince, cloudberry and blackberry.
A na-eke mkpụrụ osisi Berry n'ime ụdị ndị a:

  • Berry (ha na-agụnye tomato, bluuberi, bluuberi, currant, goozberị)
  • Apple (ndị a bụ apụl, pears, ash ash)
  • Pomeranets (citrus mkpụrụ - oroma, Mandarin)
  • Granatina (nke a bụ mkpụrụ pọmigranet)
  • Ugu (ụdị a gụnyere anyụ, egusi, zucini, ugu)
Ke adianade do, tomato na-ekewa n'ime ezigbo na ụgha. Ihe dị iche iche nke beri a site na echiche nke botany bụ ọnụnọ nke mkpụrụ n'ime pericarp. Okwesiri iburu n'uche na tomato adi na njirimara a. Ya mere, i nwere ike ịza ajụjụ ahụ ma tomato bụ beri.

Ị ma? Dị ka ihe atụ, mkpụrụ osisi dị na nghọta anyị, dịka ọmụmaatụ, strawberries ma ọ bụ strawberries, bụ mkpụrụ osisi ụgha, ebe ọ bụ na mkpụrụ ahụ dị n'èzí. Nakwa raspberries, blakberị abụghị mkpụrụ tomato na botany, mkpụrụ ha bụ ọtụtụ ndị nkịtị.

Tomato - akwukwo nri

Nkà na ụzụ na-akọwa na dị ka usoro nhazi, dị ka akwụkwọ nri ndị ọzọ, tomato bụ ihe oriri. Nke a bụ ihe ubi kwa afọ, ihe ubi nke tomato na-egbute n'ihi nhazi na ịtọ ala, nke na-ewe oge dị mkpirikpi.

Akwụkwọ nri ndị dị ka carrots, cucumbers, garlic, eyịm, na ose, kabeeji, okra, zucchini, skwọsh na lagenaria bụ otu n'ime isi iyi nke vitamin.
Site na isi nri nke akwukwo nri, mkpụrụ osisi tomato na-ekewa dị ka akwụkwọ nri site n'usoro nhazi na iri nri. Ọtụtụ mgbe, a na-ejikọta ya na azụ na anụ, na-ejikwa onwe ha na nri, nri mbụ na nke abụọ, ọ bụghị na desserts.

Ihe a nile na-enye gị ohere ịkpọ tomato dịka ihe oriri.

Ọ dị mkpa! Mkpụrụ osisi tomato nwere ike ịkpọ ya antidepressant. Na tomato nwere mmelite ihu gNa hormone nke obi ụtọ bụ serotonin, nakwa dị ka tyramine, nke na-eme ka serotonin dịworị n'ahụ.

Gịnị mere tomato ji akpọ mkpụrụ

N'ihi ọdịdị, agba, juiciness nke tomato, ajụjụ jụrụ ma ọ bụ mkpụrụ ma ọ bụ akwukwo nri.

Nkọwa nke "mkpụrụ" na-akọwa ya dị ka akụkụ siri ike ma ọ bụ dị nro nke osisi dị n'ụdị mkpụrụ osisi. A na-emepụta mkpụrụ site na pollination nke ifuru si ovary. Akwukwo nri bu ahihia ogwu ma o bu usoro ndu osisi. Site na nke a, a na-akpọ mkpụrụ osisi niile nwere mkpụrụ osisi, mkpụrụ osisi, nke mere na a na-akpọkarị tomato a mkpụrụ.

E nwekwara nkọwa sayensị, dịka mkpụrụ osisi ahụ si bụrụ ihe ọmụmụ nke mkpụrụ osisi na osisi, nke na-amalite site na ovary nke ifuru. Otú ọ dị, na nri, a na-eji tomato mee ihe dị ka akwụkwọ nri. Ya mere, o siri ike ịmata onye tomato bụ ihe oriri ma ọ bụ.

Ị ma? Lycopene nwere mkpụrụ nke na-eme ka ahụ ghara ịka nká, na-echebe ya site na mmetụta ndị na-emerụ ahụ. Ọ bụghị ọgwụgwọ ọkụ ka a na-ebibi Lycopene.

Iji chịkọta: beri, akwukwo nri ma ọ bụ mkpụrụ osisi?

Ruo ogologo oge, ndị mmadụ enweghị ike ịchọpụta otu esi akpọ tomato: ọ bụ beri, mkpụrụ osisi ma ọ bụ ihe oriri? Isi ihe kpatara arụmụka ndị a bụ na e nwere ihe mmụta sayensị na ụzọ nchịcha nke nkọwa nke ụdị mkpụrụ osisi na akụkụ nke osisi. N'ihe gbasara botany, Tomato bụ beri, mkpụrụ osisi tomato, nke a na-esi na pollination nke ifuru. Na nri, na na na ndụ kwa ụbọchị, a na-akpọ tomato a akwukwo nri, na-egosi n'otu oge ahụ na-esi nri sitere na ya nri. Dika usoro esi eme ihe ubi, a na-akpo osisi tomato dika akwukwo nri.

Na Bekee, ọ dịghị ọdịiche dị n'etiti echiche nke "mkpụrụ" na "mkpụrụ". Ya mere, a kwenyere na Tomato bụ mkpụrụ osisi. Otú ọ dị, na 1893, Ụlọikpe Kasị Elu nke United States na-achịkwa ya A tomato bụ ihe oriri. Ihe kpatara nke a bụ ọrụ omenala, nke metụtara nanị akwụkwọ nri, mana mkpụrụ osisi ahụ nwere ike ibu n'efu. N'afọ 2001, otu ajụjụ yiri ya bilitere ọzọ na Europe, ma ugbu a, a ghọtara tomato ahụ dị ka ihe oriri, ma ọzọ dịka mkpụrụ.

Usoro asụsụ na omenala anyị anaghị enye anyị nsogbu nke ịchọpụta ma tomato sitere na akwụkwọ nri, mkpụrụ osisi ma ọ bụ tomato. Ya mere, nduzi nke sayensi na omenala na ihe omuma banyere tomato na nkpuru ya, o di mma ikwu ya Tomato bụ beri, nke a na-eji dị ka akwukwo nri.

Ojiji nke tomato na nri, nakwa dịka ụlọ ọrụ ịchọ mma, na ọbụna na nkà mmụta ọgwụ, n'ihi ọgaranya nke ọdịnaya ya. Tomato nwere:

  • 94% mmiri
  • 4% carbohydrate
  • Protein protein 1%
  • fiber
  • abụba
  • vitamin A, C, K, B-B1, E, PP, wdg.
  • organic acid.
Tomato bụ otu n'ime omenala kachasị ewu ewu n'ụwa nke oge a. Ihe kpatara nke a bụ ọnụnọ mkpụrụ ya - tomato, uto dị mma, ihe oriri, nri na ọbụna ihe eji achọ mma.